Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Wednesday, August 15, 2018

toodles, my first car

assalamualaikum and hi! *wave*

alkisahnya tak ada plan pun nak tukar kereta.
tapi manusia hanya merancang kan. lolx
time-time road tax hampir nak meninggal,
ditambah pula dengan SST tax dah macam melambai-lambai (september is too close!)
i made a decision to buy a new car.

not that i don't love wpv 7*7*0*9.
we had so much ups and downs and turrnnn together. haha
macam-macam challenges wpv ni pernah lalui.
kena langgar harrier, hilux, kereta lama, tiang, divider tepi masjid (and so on. biasalah. kahh)
tapi time-time kena langgar tu, salah pelanggar ye. kesian kau, wpv.
ada yang dok suruh 'mandi'kan kereta. sebab banyak nau accidents.
khurafat apa semua tu. hahaha
padahal salah sy sendiri yang keluar tak baca doa (zaman jahil. lolx).


the last day with wpv 77**09. 14/8.. birthday abah tu. hee



oklah kita kasi wefie satu before i let it go. let it gooooo let it goooo *kejadah nak nyanyi semua ni hahah*

asal-asalnya pun bukan nak ambil kereta baru semalam.
semalam tu nak pi hantar wpv tukar cermin kereta.. sebab insurans cover.
nak kejar sebelum road tax meninggal minggu ni :P
tetiba en. hadi perodua bitau kereta dah ada.
dapat free tinted siap.
so bergegas la kita hantar wpv dan lepas tu mr. andy pembeli kereta terpakai hantar sy dan ariana (yang follow sekali) ke perodua kat area klang.

en. hadi kata sy nasib baik, sebab ada stok.
tetiba ada customer tak jadi beli. alhamdulillah la kalau macam tu.
kalau tak, kena tunggu 2 bulan (which is pada zaman SST muncol kembali! hah haha aduii)

wpv tu sy pakai 10 tahun, ok.
sejak zaman final year belajar.
nampak tak betapa loyalnya ai ni :DDD
atas dasar loyal, ai beli myvi jugak :P
kaler pun lebih kurang.
tapi ni namanya warna granite grey. dulu hitam.

cangg! kereta baru. it's time, i guess. nombor plat dah siap-siap beli. tu pun in a rush.

no plat kereta, RM260.
tapi sy up bagi RM270 buat belanja lunch orang yang tolong dapatkan number tu. haha
nombor biasa-biasa je, tapi meaningful la.
(rasanya korang dah boleh teka nombor apa. kahkah)


myvi advance 1.5cc.

review setakat pakai 2 hari ni, ok je.
myvi baru ni tak pakai kunci macam dulu.
pakai push start button.
lepas tu security dia bagus la.
macam kalau kita drive sorang, dia akan bukakan pintu belah driver je.
pintu lain locked.
nampak macam ruang lebih luas, kereta lebih panjang. ke ilusi sy je? lolx
lampu pun ada fog lamp.
cermin pandang tepi tu boleh auto tutup (yelah ai dulu pakai kereta usia 10 tahun.. haruslah banyak improvement by perodua)
kereta solid. bunyi alarm, signal semua nice.
design wise pun sangat lawa.
depan belakang semua cun.
overall i'm contented to have a new car on the time i need it the most (sebab wpv dah start menderum lepas tukar aircond hari tu).

to a new, great journey and experience with the new car!
moga-moga Allah lindungi sepanjang perjalanan (dan juga off-road).

wpv, you've done good.
sangat-sangat berjasa.
semoga dapat tuan yang best ok.

toodles!

0 comments: