ahhaha tajuk tak boleh digest ok :DD
tak kisahlah, yang penting resipi best harus disimpan sebab ai is pelupa sukatan kadang2 tu.
nanti esok-esok nak masak lagi, senang nak rujuk.
resipi ni untuk 2-3 orang makan ok.
MI HUN GORENG
bahan-bahan:
- setengah paket mi hun perang (healthier) - rendam dalam air biasa
- setengah biji bawang holland - hiris
- 1 biji bawang besar (merah) ATAU 3 ulas bawang merah biasa *
- 2 ulas bawang putih * - blend together *
- 10 tangkai cili kering - blend asing daripada bawang
- segenggam ayam / udang / sotong / ikut suka koranglah nak letak apa. lolx
- suku biji tomato - cincang or potong
- sedikit air
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos tomato (tak letak banyak sebab dah ada buah tomato tadi)
- 1 1/2 sudu besar sos cili (nak pedas, letak 2 sudu)
- 2 sudu besar kicap manis
- sebiji telur
- sayur sawi
- gula dan garam sebagai perasa
- minyak untuk menggoreng
- daun sup, daun bawang, cili merah potong
how to :
1. panaskan minyak dalam kuali. sy prefer non-stick pan supaya mi hun tak melekat. rugi. haha
2. tumis dulu bawang besar. dah macam masak sikit, tumiskan pulak bawang merah + putih yang diblend tadi.
3. then baru masukkan cili kering yang diblend. masak sehingga pecah minyak.
4. masukkan sikit air kalau nampak kering. then add up ayam dan tomato. tomato dimasukkan awal supaya hancur dalam mi hun nanti.
5. agak-agak ayam dah masak tu, masukkan semua sos dan kicap. tambah air sikit je kalau rasa kering. air jangan letak banyak, nanti mi hun lembik dan hancur. biarkan sos-sos tu masak seketika. cili merah pun dah boleh masukkan jugak.
6. lepas tu perisakan dengan gula (optional) dan garam. time ni dah boleh rasa masakan tu cukup masin atau tak, sebelum nak letakkan mi hun.
7. bila dah rasa masin semua cukup, baru masukkan mi hun. then gaul rata.
8. pecahkan telur di dalam kuali dan kacau masak sebelum gaulkan dengan mi hun.
9. masukkan pulak sayur sawi.
10. lasttt sekali baru taburkan daun sup dan daun bawang (optional).
11. ok dah siap! selamat menjamu selera!
No comments:
Post a Comment