Wednesday, February 05, 2020

nasi lemak paling sedap di dunia *tibee

assalamualaikum and hi! :)

ahhahaaa maafkan caption :DD
tapi bagi semua orang pun,
masakan kat rumah akan top off yang kat kedai.
sama la macam masakan mak.
semua orang akan cakap masakan mak dia the best.
sebab dia membesar dan dibiasakan dengan masakan mak dia.
palet rasa dia dah terbiasa dengan apa saja yang dia makan dari kecik.
hence; 'masakan mak aku paling sedap, weh.'
walaupun orang sebelah dia pun claim masakan maknya pulak paling sedap.
jadi isu ni takkan pernah habis. HAHA
kiranya taste is in the palate of the beholder. taste is subjective.
a.k.a in BM; mengikut selera masing-masing.

of course sy setuju nasi lemak CIAST seksyen 19, shah alam adalah sangat sedap.
tapi tetaplah jugak nak kata nasi lemak masakan sy yang biasa-biasa saja ni, adalah sedap mengikut selera tekak sy.. lolx.
sebab sy ni bukan pemakan sambal.
and my homecooked nasi lemak is the only nasi lemak that i eat a sambal with.
how about my mom's nasi lemak?
i also din eat the sambal, my mom said trylah, her sambal and nasi lemak is different than kedai.
i bet my mom's nasi lemak pun super sedap, since she's good at cooking.

so 'nuff bout sedap tak sedap,
let's on to the photos!

ni lah nasi lemak marhaen. as simple (but not so simple sebab siap ada ayam goreng) as it could be. lolx



the glorious ayam goreng berempah.
bahan-bahan rempah: bawang merah, bawang putih, halia, cili merah, serai, biji ketumbar, jintan manis, daun kari, serbuk kari, garam, madu (menggantikan gula). ada yang tertinggal tak?

macam mana nak bagi serdak dia tak kecik-kecik macam ni?
adakah kena lebihkan serai?



bird-eye view.



my humble sambal nasi lemak. yang the only one yang sy makan, sebab dia lebih kepada rasa 'masak merah' (bawang lebih) ahhahaaa


yosh. kalau korang nak tau, sy ni TAK MAKAN sambal nasi lemak.. hahahaa *ampunnn peminat nasi lemak sekaliannn*
bukan sebab tak makan pedas,
tapi may be portion cili yang sangat banyak berbanding bebawangan.
then bau sambal tu.
tak taulah acik. lolx
maka sy buatlah sambal nasi lemak sendiri yang boleh dimakan oleh diri sendiri jua. kihkih
i also put blended ikan bilis in the sambal, for extra taste.
gula melaka for the darker color.
guhh teringin nak makan pulak bila taip ni :DDD
tapi kemalasannnnn.


ikan bilis goreng yang crunchy. taruk siap-siap dalam bekas. nanti terus tutup supaya tak lemau.

sy suka ikan bilis berkopek tanpa hitam-hitammm dengan kepala segala bala tu HAHA
kat kedai, akan makan bahagian badan je kalau mampu.
kalau ikan bilis jenis kecik, tak mampu, telan je la :DD

so yang version masak di rumah,
memang goreng yang berkopek siap.
goreng cukup-cukup untuk makan sehari tu je.
tak yah simpan-simpan.

hahaa goreng telur dengan kemalasan membuang minyak yang banyak dalam kuali.

minyak dia memang serius, tahap nak deep fry punya minyak.
tapi sebab nak goreng bahan lain,
so terus je la goreng telur tu ala deep fried.
patutnya kurangkan minyak sikit (sila jangan contohi).
tu yang rupa pun tak berapa nak semenggah.
but telur mata is always telur mata.
always tasty. bahaha
(sy tak suka telur rebus. sebab tu telur rebus tak dak)


banyak pulak gambar ayam goreng berempah ni dalam phone :P tak pe kita masukkan je semua dalam blog. hahaha



pinggan yang satisfactory nama dia :D

adoila pasal nasi lemak pun boleh buat blog entry HAHA

till then! toodles!

No comments: