akhirnya laptop sy berjaya diformat-semula & dah dapat transfer photos balik! ikiki.
nak buat entry ni dah lama, tapi postponed sebab tak dapat transfer gambar kan :P
awal julai haritu, buat chocolate moist cake untuk birthday faliq. ni kira first time la buat, curi resipi kat internet (internet = perpustakaan masakini hoahaha). gigih buat, gigih jugaklah tangkap gambar :DD now here goes.
ahha! BAHAN 1.
BAHAN 1 ni akan dimasak dalam periuk kejap lagi.
BAHAN 1 ni akan dimasak dalam periuk kejap lagi.
BAHAN 1 :
100 gm serbuk koko (sy pakai van houten)
1 tin susu cair
200 gm butter
250 gm susu pekat
100 gm serbuk koko (sy pakai van houten)
1 tin susu cair
200 gm butter
250 gm susu pekat
BAHAN 2 (bahan-bahan kering)
BAHAN 2 :
180 gm gula pasir halus (gula kastor)
150 gm tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
180 gm gula pasir halus (gula kastor)
150 gm tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
yoshh bahan-bahan yang disatukan dengan mixer tadi, curahkan semuanya ke dalam loyang. yeah curahkan!! :DDD
siapkan pulak periuk untuk mengukus (nak bakar pun boleh)
make sure air menggelegak dulu, baru masukkan loyang kek tadi.
make sure air menggelegak dulu, baru masukkan loyang kek tadi.
cangg!! hasil. xD
memang tak alluring rupa bentuknya. maka marilah kita buat topping di atasnya pulak HAHA
memang tak alluring rupa bentuknya. maka marilah kita buat topping di atasnya pulak HAHA
membuat chocolate ganache : 1 cawan susu pekat, 1 cawan susu cair & 1 sudu besar serbuk koko.
masuk semua dalam periuk.
masuk semua dalam periuk.
untuk tulisan icing tu.. sy pakai whipped cream. pukul sampai kembang dengan mixer. tambah sikit pewarna. tapi sebab pewarna tak de kat rumah, sy pakai pewarna sirap ros.. bahaha
gahh! gile tak glamer hias kek. campung sana sini. rofl.
(tiada kelengkapan khas, harap maklum. pakai sudu je T_T)
(tiada kelengkapan khas, harap maklum. pakai sudu je T_T)
1 comment:
Wah..mmg nampak sedap...Lepas ni boleh la tlg buatkan kek kat pu3...hehehe...
Post a Comment